2019.gada 1.jūnijā ar vērienu un sirsnību savu 3. dzimšanas dienu svinēja Daugavpils Šmakovkas muzejs. Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) sveica kolēģus šajā svētku dienā, kā arī iepazīstināja klātesošo publiku ar baltkrievu mājas alkoholisko dzērienu izgatavošanas tradīcijām.
Šogad, savā dzimšanas dienā, Šmakovkas muzejs ne tikai turpināja popularizēt visiem zināmo Latgales šmakovku, bet arī aicināja citas tautas stāstīt par savas tautas nacionālās virtuves īpatnībām. Poļi reklamēja savus tautas cienastus, latvieši prezentēja kandžu, ukraiņi – gorilku, bet baltkrievi – kpambambuļu ar zubrovku.
Krambambuļa – spirtu saturošs uzlējums uz šmakovkas, medus un dažādu garšvielu bāzes. Zubrovka – necils graudu augs, uz kura bāzes veido šmakovku, rezultātā tiek iegūts vienvārda stiprs uzlējums. Starp citu, izkaltētu zubrovkas zāli Baltkrievu namam uzdāvināja Larisa Metļevska – populārā baltkrievu televīzijas kulinārās programmas vadītāja, kad uzstājās ar savas virtuves prezentāciju Daugavpilī.
Pie baltkrievu dzērieniem tradicionāli tik piekosts speķis un rudzu maize kopā ar sīpolu un gurķi, protams, ja dārzeņi ir pieejami. Par šo visu tik garšīgi stāstīja amatierteātra studijas “Pauļinka” režisore Inessa Kozlovska un jestri dziedāja tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” (mākslinieciskais vadītājs Večeslavs Petrovs), degustētāju bija daudz, ikviens vēlējās nobaudīt šo nacionālo dzērienu.
Svētku pasākumu noslēdza bezmaksas ekskursija par Latgales kultūras mantojuma tēmu, visiem Šmakovkas muzeja viesiem.
Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs,
t.654 24695, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Daugavpils, Alejas iela 68-1A